Wil je onze cookies accepteren?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Je kan deze cookies weigeren met de mogelijkheid dat deze site minder goed werkt.

Ja, ik wil een goed werkende website! Privacy policy en cookiestatement

Webr_selectieproces_Google.jpg
Google kent een aantal innovatieprincipes. Eén daarvan is het werven van de juiste mensen. Die moeten de innovatie uitvoeren en dit dus in zich hebben. Maar hoe doe je dat als je groter en groter wordt en de selectie aan anderen moet overlaten? In dit miniblog vertellen we hoe Google dat heeft ingericht. .

Gebruik de kennis in je eigen organisatie

Met hoge snelheid is Google gegroeid van 2000 naar 50000 medewerkers. In de hoop/verwachting dat het ‘soort’ mensen dat er werkt niet verandert, heeft Google een aantal stappen ingebouwd in het selectieproces. Jaarlijks komen er zo’n 2 miljoen aanvragen binnen van mensen die voor Google willen werken. Hoe vind je daarin de belangrijkste en vooral de beste kandidaten?

AanbevelingWebr_eigen_personeel_vragen.jpg

Google vraagt aan de eigen medewerkers om mensen die ze geschikt achten uit te nodigen om te solliciteren. Mensen met een aanbeveling vanuit de organisatie krijgen voorrang. De eigen mensen weten wat er nodig is en waarop gelet wordt. Maak gebruik van deze kracht en zet die in om meer geschikte sollicitaties te ontvangen..

Transparantie

Wees open over de criteria en de voortgang. Bij Google weet men waarop gelet wordt bij de selectie. Staat men open voor veranderingen en wil men graag grote uitdagingen aan gaan? Dan is een aanbeveling de moeite waard. En wordt iemand aangenomen? Dan staat daar een beloning op.

Selectiecommissie

In de selectiecommissie zitten maar liefst 4 mensen. Deze mensen nemen interviews af en letten ieder specifiek op 1 onderdeel. Hierdoor is er goede focus op hoe de kandidaat zich manifesteerd op ieder onderdeel. Dit levert per interviewer scores op van de kandidaat, die vervolgens door een sollicitatie comité  worden beoordeeld om tenslotte een besluit te kunnen nemen.

Webr_selectiecommissie.jpg

Tijdens het selectieproces wordt gebruik gemaakt (uiteraard) van diverse Google Apps. Het whitepaper waarin alle 8 principes van Google over de innovatiecultuur worden uitgelegd, geeft meer toelichting hierop. En natuurlijk lees je daarin ook over de 7 overige principes voor innovatie bij Google. Download het whitepaper door op de link of onderstaand plaatje te klikken. We denken graag met je mee hoe je daarbij zorgt voor een goede balans tussen online en offline werken.

White Paper Innovatieve cultuur