Wil je onze cookies accepteren?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Je kan deze cookies weigeren met de mogelijkheid dat deze site minder goed werkt.

Ja, ik wil een goed werkende website! Privacy policy en cookiestatement

Zeer binnenkort kunnen alle organisaties die gebruik maken van Google Apps for Work gaan werken met de nieuwe Google Sites. Er is veel veranderd, en er gaat ook nog veel meer veranderen, vandaar dat we graag de hoogtepunten met je willen delen.

Integratie met Google Drive

Om te beginnen is Google Sites niet meer een ‘losse’ app, maar een onderdeel van Google Drive geworden. Net zoals je nu een nieuw document of een sheet maakt, maak je straks een site. Dat geeft ook direct aan waar Google Sites moet worden gepositioneerd: het is een tool die het vooral voor de eindgebruiker mogelijk moet maken om snel en eenvoudig (intranet)sites te maken met content uit Google Apps.
Hoewel er nog niet veel nieuwe functies te zien zijn in de al vrijgegeven release, is de manier waarop die functionaliteiten worden aangeboden drastisch veranderd. Om te beginnen bestaan sites gemaakt met Google Sites nu ook uit componenten die geschaald kunnen worden naar wens. Er wordt gewerkt met thema’s die de ‘look-and-feel’ van de site bepalen, waardoor de consistentie altijd en overal wordt doorgevoerd. Google heeft bovendien een geautomatiseerde leesbaarheidscheck die wordt uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld lichte tekst op een lichte achtergrond automatisch veranderd in donkere tekst.

google-sites.png

Menu’s en responsive

Het bouwen van (hiërarchische) menu’s met meerdere pagina’s gebeurt automatisch en er kan vanzelfsprekend gekozen worden voor een ‘hamburger menu’ linksbovenin, geheel volgens de standaarden van material design.
Misschien wel de meest waardevolle toevoeging is het automatisch schalen voor verschillende schermgroottes. Het is ook mogelijk in een preview te zien hoe een site er bijvoorbeeld op een smartphone uit zou komen te zien. Alles is responsive en zal dus schalen aan de hand van waarop de site getoond wordt.
De bestaande Google Sites (binnenkort Classic Google Sites genoemd) zal zeker nog een jaar beschikbaar blijven. De nieuwe zal langzamerhand de standaard worden, waarbij Google ook nog werkt aan mogelijkheden voor het migreren van data vanuit de Classic omgeving.

Meer weten of aan de slag?

Google Apps for Work beheerders kunnen zich aanmelden voor de pre-release, om alvast wat ervaring op te doen. Vanzelfsprekend is WEBR ook al druk bezig de ins-en-outs van de nieuwe Google Sites te verkennen, dus mochten er vragen zijn of wil je meer weten over de inzet van Google Sites in jouw organisatie, neem dan contact met ons op!

Wil je daarnaast meer weten over de andere Google Apps, zoals Gmail, Calendar, Hangouts en Drive? Download dan onze handige whitepaper door op het plaatje hieronder te klikken.

White Paper Google Apps for Work