Wil je onze cookies accepteren?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Je kan deze cookies weigeren met de mogelijkheid dat deze site minder goed werkt.

Ja, ik wil een goed werkende website! Privacy policy en cookiestatement

OP @@ september is er een artikel van Erik Bosman verschenen in de Boardroom IT special van het FD. Voor iedereen die dit artikel wilt terruglezen, of het heeft gemist, is het hele artikel onderstaand terug te vinden.

ALMERE – Het verbieden van populaire applicaties op de werkvloer is dweilen met de kraan open. Een medewerker kiest zelf welke apps hij gebruikt om efficient te werken, als dat niet langer toegestaan is, zal hij naar een vergelijkbare oplossing overstappen. Om de IT-omgeving beheersbaar en veilig te maken, is het veel slimmer om elke werknemer een zakelijke account aan te meten en zo een zakelijke identiteit te creëren.

Even een foto doorsturen met de mogelijke nieuwe kleur van de schutting of een appje over dat ene ingrediënt in die Indiase curry, dat is privé de normaalste zaak van de wereld. Maar een arts die via een consumentenapplicatie een collega in een ander ziekenhuis vraagt een afbeelding van een wond te beoordelen, dat is schending van de privacywetgeving. De foto wordt namelijk niet direct van het toestel gewist en automatisch via een clouddienst opgeslagen. Hoewel er door het correct behandelen van het letsel waarschijnlijk een hoop ellende is voorkomen, betekent dit uiteraard niet dat de IT-afdeling maar even de andere kant op moet kijken.

Platform

Vaak is de reflex van een CIO: dan verbieden we het gebruik van consumentenapps helemaal. Terwijl er tegenwoordig er eigenlijk niet meer verwacht kan worden dat iedereen alleen communiceert via de apps die de baas beschikbaar stelt. Een betere oplossing is het opzetten van een zakelijk account, waarin een werknemer op een aangeboden platform zelf kan bepalen welke applicaties hij het liefst inzet. Alle apps kunnen via dit zakelijke account naar wens worden aangezet en gebruikt. Log in met de zakelijke gegevens en kies zelf tooling via een webstore: van CRM-applicatie tot data analysetool. Foto’s versturen hoeft zo niet langer via Whatsapp, maar kan via een betrouwbare applicatie op het gecontroleerde platform. Door de ruime mogelijkheden die zo’n zakelijk account-oplossing biedt, is een verbod om buiten deze omgeving te werken veel makkelijker over de bühne te brengen. Levensloop Natuurlijk staat dit zakelijke account in de cloud. Applicaties on-premise houden wegens de veiligheid, is onder de streep altijd waardeloos. Zo wordt alleen de beveiliging binnen de kantoormuren geregeld en alles daarbuiten is niet te controleren. Daarnaast is een cloud-oplossing makkelijker te beheren als de functie van een werknemer wijzigt, als hij besluit van baan te wisselen of met pensioen gaat. Een zakelijke identiteit groeit als het ware mee met de carrière van de werknemer. Een medewerker van de HR-afdeling heeft behoefte aan bepaalde applicaties en krijgt toegang tot specifieke documenten, als hij doorgroeit naar een managementfunctie zijn de autorisaties met een zakelijk account gemakkelijk aan te passen. Mocht hij ergens anders een beter aanbod krijgen en bij de organisatie vertrekken, dan is het gemakkelijk om zijn account af te sluiten. De applicaties en tooling worden uitgezet en de documenten teruggepakt en opgeslagen. Er staat niets meer op hardware, dus ook niet op een smartphone of laptop die wellicht nog in het bezit van van de (ex-)werknemer is.

Biometrische gegevens

Het aanmaken van een zakelijke identiteit via het web is al mogelijk, maar wordt nog te weinig ingezet. Toch staat de volgende ontwikkeling al voor de deur: inloggen door middel van biometrische gegevens. Hiermee wordt de zakelijke identiteit onlosmakelijk aan de juiste persoon gekoppeld en lopen organisaties niet het risico dat een account door meerdere gebruikers wordt benut. Niet langer hoeven collega’s te vertrouwen op de profielfoto of het aanzetten van de webcam om zeker te weten dat ze met de juiste persoon overleggen. Ook een arts weet zo min of meer zeker dat hij met een expert aan de andere van het land overlegt, dat kan alleen maar veel voordelen hebben.